preskoči na sadržaj
Vijesti

Otvoreno dvorište u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec

Aktivnost Simulirana sjednica Županijske skupštine održana je dana 27. ožujka 2019. s početkom u 11 sati u prostoru gradske Vijećnice u Koprivnici. U aktivnosti su sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda OŠ Koprivnički Ivanec, Kunovec, u suradnji sa županom Darkom Korenom, njegovim zamjenicima, predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, potpredsjednicima Vericom Rupčić i Marijanom Ružmanom te članovima Županijske skupštine.


Ovo je još jedna u nizu aktivnosti u sklopu projekta Želim znati kako imati, kojega je nositelj Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice, a partneri su joj Koprivničko-križevačka županija, OŠ Koprivnički Ivanec i Općina Koprivnički Ivanec. Projekt je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja (Područje izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja; Podpodručje financijska i medijska pismenost). Glavni cilj projekta je edukacija djece osnovnoškolskog uzrasta o aktivnom građanstvu. Izvoditeljica aktivnosti bila je učiteljica Branka Stančin-Levanček, dok je voditeljica projekta Renata Glavica.

Predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar rekao je kako su učenicima omogućeni svi uvjeti kao i za pravu sjednicu Skupštine. Tako su djeca naučila kako funkcionira Županijska skupština, gdje se donose važne odluke, a kako bi sutra mogli znati kako mogu sudjelovati u takvoj proceduri. Sjednicu je vodila mlada predsjednica Skupštine Jana, župan Darko Koren je sjedio do svog kolege, mladog župana Edija, a zamjenik Ratimir Ljubić do zamjenika Tomislava.

Učenici su, podijeljeni u dva kluba zastupnika (Djeca mijenjaju svijet i Dječja stranka svih rješenja), uz svoje mentore, „velike“ vijećnike, tijekom simulirane sjednice Županijske skupštine raspravljali o donošenju Odluke o pokretanju osnivanja Otvorenog dvorišta u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec s ciljem poboljšanja uvjeta za rekreaciju, integraciju i međugeneracijsku solidarnost. Za uređenje Otvorenog dvorišta potrebno je postaviti tzv. antistresnu podlogu koja u slučaju padova štiti od ozljeda, sprave prilagođene osobama s invaliditetom (univerzalnu ljuljačku, univerzalni vrtuljak, koš za igranje košarke prilagođen za igru i osobi u kolicima), klupu te stol za odmor i druženje nakon provedene aktivnosti.

Rasprava oko ove točke dnevnog reda bila je veoma konstruktivna, s pregršt kvalitetnih argumenata kod mladih članova oba kluba zastupnika, no na kraju su ipak došli do zajedničkog zaključka koji će biti koristan svim članovima lokalne, a i šire zajednice. Ovime su pokazali odraslima kako se i protivničke strane mogu dogovoriti kada uvide da su argumenti jedne strane doista vrijedni i kvalitetni. I sam župan Darko Koren zaključio je da je projekt koji su učenici predložili vrijedan, originalan te da ga je potrebno realizirati.

Predsjednica Udruge „Bolje sutra“ Marija Mraz zahvalila je Županiji i Županijskoj skupštini na podršci jer na ovaj način djecu poučavamo kako možemo mijenjati svijet i kako na demokratski način postići promjenu u zajednici.

Branka Stančin Levanček, učiteljica

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Matea Sodar   datum: 2. 4. 2019.

Tražilica

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


ŠKOLSKA KUHINJA

Dokumenti škole

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju