preskoči na sadržaj
Vijesti

Njemački jezik povezuje

Projekt „Osnaživanja njemačkog jezika u obrazovnoj vertikali hrvatskog obrazovnog sustava“ (Stärkung der DaF -Vertikale im kroatischen Bildungssystem) odobrilo je Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke te je započeo krajem 2019. godine. Sâm projekt pokrenulo je Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika (KDV) u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu s ciljem povezivanja mlađih polaznika nastave njemačkoga jezika sa starijim učenicima kako bi ojačali vertikalu učenja njemačkoga jezika u školskom sustavu. Naglasak je stavljen na timski rad, istraživačko učenje, spoznavanje vrednota učenja i poznavanja stranoga jezika te promociju grada i regije u kojoj žive.


Uz našu školu, u projektu su sudjelovale OŠ „Braća Radić“ Koprivnica i Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica čineći tzv. koprivničku mrežu. Učenici su zajednički izradili kalendar na temu Putovanje kroz moju regiju/moj grad (Eine Tour durch meine Region/meine Stadt) te pokazali izniman angažman i u ova izazovna, čudna vremena. Svaku školu zastupalo je po dvanaestak učenika pod vodstvom svojih mentora njemačkoga jezika. Učenici su istraživali nekoliko različitih tematskih segmenata: jezične posebnosti, znamenitosti, manifestacije, povijest i geografska obilježja regije te općenite posebnosti kraja.

U projekt su također uključene škole iz Osijeka, Zagreba, Ivanca, Rijeke, Splita i Zadra.

Budući da je projekt pokrenut nekoliko mjeseci prije izbijanja pandemije koronavirusa, učenici su prisustvovali nekolicini koordinacijskih sastanaka gdje su se upoznali, sprijateljili te izmjenjivali iskustva i ideje. Određeni su rokovi i načini međusobne komunikacije.

U proljeće 2020. g. planirana je zajednička izložba sviju učeničkih radova (fotografija, kolaž, crtež, tekst) te odabir onih koji bi svoje mjesto naposljetku našli na tiskanoj verziji kalendara. COVID-19 spriječio je planiranu izložbu, ali su učenički radovi uspješno prikupljeni, a kalendar tiskan krajem prošle godine. Kalendar naše „mreže“ dostavljen je na više od pedesetak adresa uz popratno pismo na njemačkome i hrvatskome jeziku.

Učenici naše škole koji su sudjelovali u projektu su Tomislav Čevis, Ana-Marija De Conti, Ema Harmadi, Barbara Koren, Laura Mesar, Jana Salajec, Leon Seliščak, Kevin Stančir i Vanja Šalamon. Dio učenika koji je sudjelovalo u projektu, a sada su srednjoškolci, su Ivana Botak, Milka Grubešić te Iva Šijak. Učenike je kroz projekt vodila učiteljica njemačkoga jezika, Ema Solina.

Kalendar možete pogledati kod školske zgrade u Kunovcu (plakat), na panou u holu ili ga prolistajte na webu Glasa Podravine i Prigorja: https://www.glaspodravine.hr/ucenici-polaznici-nastave-njemackoga-jezika-triju-lokalnih-skola-zajednicki-su-izradili-kalendar-na-temu-putovanje-kroz-moju-regiju-moj-grad/

 

Ema Solina, učiteljica njemačkog jezikaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Renata Glavica   datum: 31. 3. 2021.

Tražilica

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


ŠKOLSKA KUHINJA

Dokumenti škole

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju