2021-04-26 13:32:20

Obilježena jubilarna Noć knjige

Naša škola je i ove godine sudjelovala u jubilarnoj desetoj Noći knjige koja se odražava povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja). Tema ovogodišnje manifestacije bila je ‘Ljekovita moć knjige’.

Iako zbog nepovoljne situacije vezane uz COVID-19 učenici viših razreda prate nastavu na daljinu, to nas nije spriječilo da održimo prigodan program i tako obilježimo Noć knjige.

Poštujući propisane epidemiološke mjere, školski knjižničar najavio je ovogodišnju manifestaciju i pojasnio zašto je za ovu godinu za zaštitno lice odabrana pripovjedačica ljekovitih priča matrjoška Knjiguška. Naime, ove se godine obilježava 200. obljetnica rođenja i 140. godišnjica smrti velikog ruskog pisca Fjodora M. Dostojevskog, stoga je  njemu u čast odabrana upravo ova tradicionalna ruska igračka. Naša nova pedagoginja Ana Ščetarić pročitala nam je jedan ulomak na ruskom jeziku, te su okupljeni imali priliku čuti kako Dostojevski zvuči u originalnoj izvedbi.

Program su nastavili učenici nižih razreda koji su zajedno sa svojim učiteljicama na školskom igralištu uočavali i prezentirali terapeutski značaj koji basne imaju u životu djeteta. Učenici su čitali, prepričavali i radosno sudjelovali u programu kojeg su osmislile njihove učiteljice.

Večernji dio programa odradili smo na daljinu, putem aplikacije Zoom. Učiteljica hrvatskog jezika Renata Glavica napravila je video uradak u kojemu je objedinila radove koje su učenici radili na satu hrvatskog jezika. Učenici su izrađivali plakate o Noći knjige, bočice ljekovitih riječi i pisali ljekoviti akrostih.

Nakon toga je učitelj Jasmin Kadrić prezentirao digitalnu knjigu koju su njegovi učenici napravili u programu Book Creator, a sastoji se od citata vezanih uz ljekovitost knjige.

Završni dio obilježavanja Noći knjige pripao je učiteljici engleskog jezika Branki Stančin-Levanček i njezinim učenicima koji su na engleskom jeziku pričali kratke šaljive priče. Dokazano je da smijeh povoljno utječe na psihofizičko zdravlje te je nezamjenjivi lijek za dobro raspoloženje u svim životnim prilikama, u što smo se i sami uvjerili.

Iako u otežanim okolnostima, ovogodišnja Noć knjige, koju možemo nazvati i višejezičnom jer se pričalo na hrvatskom, ruskom i engleskom jeziku, završila je baš onako kako nam treba u ovo današnje vrijeme. Uz smijeh i dobro raspoloženje.


Osnovna škola Koprivnički Ivanec