2019-03-25 16:16:51

Tjedan DARovitosti

Uvođenjem Dana darovitih učenika želi se senzibilizirati javnost o potrebi organiziranja sustavne brige za darovite pojedince. Po prvi je puta obilježen 2011. godine. Svjetski dan darovitih obilježava se 21. ožujka, no, u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec odlučili smo toj tematici posvetiti cijeli tjedan - od 18. do 22.3.2019.g.

Kroz mnoštvo interaktivnih i kreativnih radionica sadržaj je prelazio okvire uobičajenog školskog programa te je cilj bio učenicima pružiti opsežniji i drugačiji uvid u mogućnosti dodatne edukacije.

U radionicama ukrašavanja raznih predmeta decoupage tehnikom koja seže u prošlost drevne Kine, te Maloj šivaonici koje su provele učiteljica Petra Belaj i pedagoginja Matea Sodar , učenici su se mogli slobodno izražavati, mackati, packati, kreirati, redizajnirati… Kreativni zanos učenika rezultirao je izradom malih umjetničkih djela u raznim bojama, oblicima i veličinama, te raznim idejama itd.

Na sam Svjetski dan darovitih, u organizaciji učiteljice Renate Glavice, ispred Muzeja grada Koprivnice posjetili su nas Maša Zamljačanec, muzejska pedagoginja i Ivan Valent, arheolog, te nam kroz radionicu „Muzej u školi“ predstavili muzejsku djelatnost, zanimanja i zbirke. Saznali smo što radi kustos, a što muzejski pedagog ili knjižničar. Od Ivana Valenta naučili smo kako izgleda jedan dan na arheološkim iskapanjima, o čemu sve pritom treba voditi računa i kako se uopće pronalaze arheološki lokaliteti. Maša Zamljičanec upoznala nas je pak i s tehnikama naivnog slikarstva te nas potaknula da se u slikanju i sami okušamo.  Da se u svako od nas skriva umjetnik može se uočiti po posebnoj izložbi slika koje smo tijekom radionice stvorili, a pritom smo se i odlično zabavili.

„Umjetnost (i kultura općenito) je jedan od najrazvijenijih oblika izražavanja, a obrazovanje putem umjetnosti prirodno je sredstvo učenja, ono razvija vrijednosti i sposobnosti neophodne za potpuni intelektualni i društveni napredak“, kažu predstavnici Muzeja.

A da se u svakome od  nas skriva i glazbenik, otkrili smo na satovima Glazbene kulture uz učiteljicu Kristinu Bunić Lovrek, svirajući  boomwhakerse. Učenici su pomoću plastičnih cijevi različitih duljina koje proizvode različite tonove, uz prezentacije koje su im prikazivale u kojem trenutku moraju odsvirati određeni ton kako bi stvorili melodiju, uživajući stvarali prelijepu glazbu. Ujedno su razvijali motoričke vještine, osjećaj za ritam kao i povezivanje viđenog s momentom reakcije kada pojedini ton treba odsvirati.

Utorak i petak bili su rezervirani za istraživanje digitalnog svijeta i razvijanje digitalnih kompetencija. Učenici informatičke skupine uz učiteljicu Mateju Peter, prezentirali su mogućnosti micro:bita, male pločice s mikrokontrolerom te mnoštvo senzora koja omogućava početak rada s programiranjem, a  može se koristiti u razne svrhe, od programiranja robota do glazbenih instrumenata. Kroz radionicu „Kako izraditi Kahoot kviz“ učitelj Saša Grnović, učenike je upoznao s načinom izrade kvizova na Kahoot platformi. Kvizovi su se izrađivali prema željenim kategorijama, a na kraju  su ih učenici međusobno i odigrali.

Uz sve navedeno, učenici su ovaj tjedan imali priliku zamijeniti uloge s učiteljima. Jezičari, Nika Galinec i Karlo Marčec, podsjetili  su nas koliko učenje jezika može biti zabavno pa smo tako kroz igru učili jedan suvremeni jezik, engleski , ali se dotakli i prošlosti s učenjem  prvog hrvatskog pisma, glagoljice uz učenike Davida Mesara, Petara Mesara, Monike Munko, Mihaele Salajec i Marka Marića i pomoć učiteljica Branke Stančin Levanček i Marije Šokec.

Milka Grubešić i Helena Lesar uz učiteljicu Indiru Patljak pripremile su zanimljiv sat ponavljanja geografije kroz kviz i igru s  globusom-loptom na napuhavanje, dok su polaznice INA-e Mali prirodoslovci, Lucija Mesar, Jana Salajec i Paula Švegović uz učiteljicu Marinu Salajec,  sa svojim suučenicima razgovarale o ponašanju životinja, a dotakle su se i teme zdrave prehrane. Koliko je zdravo zapravo i fino učenice su demonstrirale izrađujući zdrave Smoothie. Najslađa je bila degustacija. Mljac-mljac…

Sa strujom i strujnim krugovima kroz interaktivnu radionicu upoznali su nas fizičari, Ema Biškup, Barbara Majtan, Marko Marić, David Mesar, Mihaela Salajec, Dorotea Sitar i Nika Šmic uz učitelja Ivana Hapavela, a da je prenošenje električne energije moguće i na udaljenost, Teslinim transformatorom dočarao nam je Edi Čižmak uz učitelja Mariju Oštrkapu. I kemičari Edi Čižmak, Milka Grubešić i Iva Šijak uz učitelja Mateja Dobrića izveli su niz pokusa vezanih uz agregatna stanja tvari i prikazali nam kako se tvari ponašaju s obzirom na različite im gustoće. Učenici su aktivno sudjelovali u izvođenju pokusa i postavljali mnoštvo pitanja. Radionice su nas potaknule na daljnje razmišljanje, istraživanje i samostalno pronalaženje informacija  te pokusa koji bi nas mogli zanimati i potaknuti male znanstvenike da izađu iz nas.

 

Učitelji Jasmin Kadrić i Josip Kovačić u holu Škole spremili su nam izložbu „Svih naših uspjeha“  prikupivši likovne i literarne radove učenika s kojima su sudjelovali na raznim natječajima i natjecanjima, ali druge radove učenika koji se istim bave u slobodno vrijeme. Nisu zaboravili niti spomenuti uspjehe na sportskim natjecanjima te natjecanjima iz znanja.

Ovakav način rada svidio se svima te smo zaključili da bi ga bilo dobro ponoviti. Zahvaljujemo svim sudionicima na maštovitost, trudu i idejama kojima su doprinijeli obilježavanju Tjedna darovitosti.

Posebnu pozitivnu energiju koja se osjećala cijeloga tjedna pokušat ćemo prenijeti i dodatnim fotografijama pa ne zaboravite zaviriti i u našu fotogaleriju.


Osnovna škola Koprivnički Ivanec