2019-04-04 10:53:20

Mladi planinari na Papuku

U subotu, 23. ožujka Mladi planinari OŠ Koprivnički Ivanec i OŠ Sokolovac pohodili su Papuk. 

Krenuli smo autobusom u jutarnjim satima prema jednoj od najviših slavonskih gora. Uz kvalitetno vodstvo našeg vodiča i iskusnog planinara, gospodina Renata Raca, imali smo priliku saznati mnoštvo zanimljivih informacija o Parku prirode Papuk. Dobro uređena staza, nije bila previše zahtjevna u planinarskom smislu, ali je bila vrlo poučna. Učenici su proučavali živi svijet Jankovačkih jezera, poslušali legende o planinarskom domu i grofu Jankovcu, o povijesti staklarstva, te istraživali svijet špilja koje su dom šišmiša. Gotovo nestvarnom ljepotom nas je oduševio slap Skakavac, gdje se voda prelijeva preko sedrenih barijera i velikog kamenja stvarajući opuštajući žubor. Putem smo upoznali brojne biljne vrste, a posebno nas se dojmio medvjeđi luk koji su znatiželjnici i kušali.

Odmor smo iskoristili da se zaosladimo ukusnim palačinkama sa sladoledom i šumskim voćem, a bilo je vrlo napeto i na nogometnoj utakmici koju su odigrale ekipe ove dvije škole.

Drugi dio izleta smo iskoristili za posjet Rupničkom vulkanu, koji je zbog svojih posebno oblikovanih četvrtastih stijena vrijedan geološki lokalitet, dok je u obližnjem kamenolomu Trešnjevica vidljiv školski primjer vulkanske magme u presjeku stijene. Neki su zanimljive stijene iskoristili za fotografiranje, a kod drugih se javio istraživački duh pa su sakupljali vulkansko kamenje kako bi oformili svoju geološku zbirku. Obogaćeni novim spoznajama i svježom dozom šumskog zraka, u poslijepodnevnim satima smo se sretni vratili svojim kućama.

Indira Patljak, učiteljica


Osnovna škola Koprivnički Ivanec