2019-04-07 12:36:59

Djeca upoznaju medije - naš put po Media toweru

U četvrtak 4.travnja 2019.; 12 učenika šestog i sedmog razreda pod vodstvom učiteljica hrvatskog i engleskog jezika sudjelovalo je u projektu "Djeca upoznaju medije".

Projekt se održava u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti koji organizira Agencija za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019.

Svoje dojmove i zapažanja, u nastavku teksta donose učenice sudionice ovog edukativnog putovanja. 

Naše putovanje je imalo veće značenje jer na njemu možda netko otkrije i buduće zanimanje. Svi uvijek zamišljamo kako je raditi na radiju i biti voditelj, a sada smo imali priliku i vidjeti. Zanimljiva činjenica je da se gotovo sve radio postaje iz grada Zagreba nalaze se u jednoj zgradi. To nam je olakšalo situaciju jer smo ih obišli u kratkom vremenu. Pri obilasku smo vidjeli kako svatko radi na svoj način.

Prva postaja je radio Gold. Nakon što su nas lijepo ugostili, dali su nam priliku da se čujemo u eteru. Bilo je to zanimljivo i istodobno zbunjujuće jer nam se glas poprilično promijenio.

Uz Doru i voditeljicu Niku super smo se zabavili i naučili neke novosti o tehničkim uređajima koji postoje na radiju.

Iz Golda smo krenuli u Media servis. Novinarka Martina poučila nas je i dala nam priliku da isprobamo čitati vijesti. Pripremila nam je i zanimljivi kviz kroz koji smo pokazali koliko smo i kojih sve novinarskih pojmova upamtili iz njezina izlaganja.  

Nastavljamo u Anteni. Ondje smo slušali životnu priču izvršne urednice  koja je radila različite poslove na radio postaji. Ovdje je  završila sasvim slučajno, ali svoj posao nikad ne bi mijenjala. Za nju je sudbina odlučila najbolje. Vrijeme je brzo proletjelo i morali smo krenuti na Narodni radio.

Na Narodnom radiju smo čak i sudjelovali u javljanju uživo.Upoznali smo voditeljicu Tatjanu Jurić- Tajči s kojom smo se super zabavili, slikali i puuuunoooo smijali.

 Moja pomisao, nakon iskustva na Gold radiju bila je: Sva sreća da je uživo jer nećemo imati prilike čuti koliko si čudno zvučimo.

Krećemo dalje u Enter gdje su nam pričali da su posebni jer puštaju samo stranu muziku za uzraste 15-29 godina ili za one koji se tako osjećaju te za razliku od drugih radija postaja uopće ne pričaju književni. Ovdje smo čuli i originalne reklamne jinglove po kojima su Enterovci, s time smo se svi složili, uistinu jedinstveni.

Na kraju nam je ostala Ekstra koja nije bila nimalo ekstra: možda jednostavno zbog toga što smo došli u vrijeme kad imaju najviše posla.

Kako biste i vi koji ćete čitati naše dojmove naučili ponešto novo, donosimo vam nekoliko pojmova iz novinarstva koji su nas se  posebno dojmili.

Enter - ulaženje u emisiju uključivanjem mikrofona

Novinska patka - neprovjerena, najčešće netočna vijest ili informacija koja se lansira s ciljem da privuče pažnju

Troll - osoba koja na internetu sije neslogu pokretanjem rasprava ili uzrujavanjem ljudi

Clickbait - namjera autora da za svoj članak pomoću senzacionalistočkog naslova navuče što više čitatelja

Breaking news - izvanredne vijesti

I na kraju što napisati, kako zaključiti?! Posao voditelja je odgovoran jer ga ljudi slušaju pa mora paziti što i kako priča. Svaki od njih ima svoje slušatelje po vlastitom ukusu ili interesu. Tko zna, s  ovog putovanja možda nam se vratio i neki  budući voditelj.

Bilo je vrlo poučno, zanimljivo i ponovili bi sve opet. Za sam kraj, malo i vama, dragi čitatelji za vježbu donosimo tekst koji smo I mi vježbali čitati prije čitanja vijesti:

Nsiam vrevjoao da zpavrao mgou rzmjaueti ono što čtaim. Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima zansntevknia sa Cmbargeida, njie vžano kjoim su roedsljdoem npiasnaa slvoa u rčijei, jdieno je btino da se pvro i zdanje sovlo nlaaze na sovm msjteu. 

                                                                         fotografije: Milka Grubešić, 7.a

                                                                         tekst:     Lucija Bušić, 6. 

                                                                                   Iva Šijak, Nika Galinec, 7.a i  

                                                                       Tea Salajec, KAtarina Poldrugač, 7.b


Osnovna škola Koprivnički Ivanec