2019-12-02 10:31:36

Upalili smo prvu adventsku svijeću

Ove godine vrijeme Došašća ili Adventa počinje 1. prosinca. To je  vrijeme pripreme za blagdan Božića kada slavimo rođendan Isusa Krista. To je vrijeme radosti i topline koju se trudimo svakodnevno darivati jedni dugima.

Da je Advent posebno vrijeme govore i adventski običaji: u liturgiji prevladava ljubičasta boja, a imamo i mise zornice kao duhovnu pripremu za blagdan Božića koje počinju u 6 sati ujutro. Adventski kalendar posebno vole djeca  koja se kroz sličice  upoznaju s Došašćem i iščekivanjem Božića. Osim vjerskog kalendara djeca se raduju i čokoladnom. Jednom riječju Advent je vrijeme radosti.

Toj radosti odazvali smo se na poseban način 30. studenog u Vatrogasnom domu u Kunovcu i  sudjelovali u programu  Advent s Kunovečkim malim vatrogascima.  Uz bogat program kojem su doprinijeli mnogi uzvanici, mali i veliki, sudjelovali su i naši učenici kroz recitacije, ples, glumeke, recitale, paljenje prve adventske svijeće. Učenike su pripremale učiteljice: Ljubica Gaži, Melany Frečec, Renata Glavica i Marija Šokec. Uživali smo u izvedbama naših učenika, a kroz njihove nastupe s folklorom te kroz prikaz danas pomalo zaboravljenih  adventskih običaja i s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom. Rado smo sudjelovali i u projektu sedmog razreda kroz degustaciju  finih sitnih kolačića.  Za doprinos Škole ravnateljica Kristina Furkes  je u ime svih primila zahvalnicu.

I što na kraju reći, nego  širimo i darujmo  radost adventskog vremena svojim bližnjima.

Marija Šokec, vjeroučiteljica

 


Osnovna škola Koprivnički Ivanec