preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

- studeni 2020. - 

Učenici u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec prikupili 216 kilograma prehrambenih namirnica i 107 komada higijenskih potrepština

KOPRIVNICA – U sklopu projekta 'Mali humanitarko' Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije,  u partnerskoj Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec, organizirana je humanitarna akcija prikupljanja donacija prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština.

Članovi učeničke skupine Mali humanitarko organizirali su akciju u suradnji s njihovom mentoricom Mateom Sodar i koordinatorom projekta Antonijom Habajec, a održana je u OŠ Koprivnički Ivanec 20. studenoga 2020. godine.

Vrijedni učenici Patricija Milanović, Filip Mesar, Ena Vranešević, Lejla Krtanjek, Magdalena Vrabelj, Izidor Čoklica, Rafael Balaško i Marijan Marić uz svesrdnu pomoć njihovih kolega, a i nastavnika koji su se akciji pridružili donacijama, prikupili su 216 kilograma prehrambenih namirnica i 107 komada higijenskih potrepština. Sve što je prikupljeno podijelit će se korisnicima Socijalne samoposluge GDCK Koprivnica uoči nadolazećih blagdana.

Zahvaljujemo od srca svima na trudu i angažmanu čime su doprinijeli da osobama u potrebi možemo kontinuirano pružati podršku podjelom osnovnih prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština.

Akcija je organizirana kao zamjena za sudjelovanje učenika u radu GDCK Koprivnica s obzirom da učenici zbog epidemioloških mjera, a radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, nisu u mogućnosti doći u GDCK Koprivnica i pomagati djelatnicima i volonterima prilikom podjele paketa korisnicima. 

Projekt ‘Mali humanitarko' odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

 

 

- rujan 2020. - 

Članovi učeničkih skupina 'Mali humanitarko' organizirali prikupljanje donacija odjeće i obuće​

KOPRIVNICA – U sklopu projekta 'Mali humanitarko' Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, u sve tri partnerske škole organizirane su humanitarne akcije prikupljanja donacija rabljene odjeće i obuće. Akcije su bile planirane u travnju 2020. godine, ali je zbog zatvaranja škola uslijed epidemije koronavirusa u Hrvatskoj njihovo provođenje bilo odgođeno do početka nove školske godine i povratka učenika u školske klupe.

U Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec Patricija Milanović, Filip Mesar, Ena Vranešević, Lejla Krtanjek, Lucas Polak, Magdalena Vrabelj, Izidor Čoklica, Rea Damjanović, Rafael Balaško i Marijan Marić, puni entuzijazma prihvatili su se organiziranja akcije zajedno s njihovom voditeljicom Mateom Sodar, a oko 70 kilograma prikupljene robe dopremljeno je u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica gdje će se podijeliti korisnicima slabijeg imovinskog stanja.

Zahvaljujemo od srca svima njima na trudu i angažmanu čime su doprinijeli da osobama u potrebi možemo kontinuirano pomagati i podjelama odjeće i obuće.

Projekt ‘Mali humanitarko' odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

 

 

 

 

- lipanj 2020. - 

Učenici svih petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije naučili kako biti Mali humanitarci

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta ‘Mali humanitarko' provelo je Sat odgoja za humanost u svim petim razredima osnovnih škola na području Koprivničko-križevačke županije.

U školskoj godini 2019./2020. sat je održan za ukupno 1003 učenika u 57 petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije i to u osnovnim školama Đuro Ester, Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici te u osnovnim školama u Goli, Virju, Kalniku, Koprivničkim Bregima, Gornjoj Rijeci, Vladimira Nazora i Ljudevita Modeca u Križevcima, Svetom Petru Orehovcu, Molvama, Novigradu Podravskom, Legradu, Rasinji, Đelekovcu, Hlebinama, Drnju, Kalinovcu, Koprivničkom Ivancu, Kloštru Podravskom, Podravskim Sesvetama, Ferdinandovcu, Đurđevcu i Svetom Ivanu Žabno.

Sat odgoja za humanost osmišljen je s ciljem informiranja učenika o važnosti Crvenog križa u društvu te kako bi se učenike od malih nogu potaknulo na humanitarno djelovanje u lokalnoj zajednici.

Za veći dio učenika, odnosno njih 792 u 44 peta razreda, Sat odgoja za humanost održan je u školskim učionicama, a za 211 učenika u 13 razreda kroz virtualnu učionicu, s obzirom da su od 16. ožujka sve škole u Hrvatskoj bile zatvorene zbog epidemije koronavirusa COVID 19.

Zahvaljujući dobroj suradnji sa školama i razrednicima s kojima je već bilo dogovoreno održavanje sata, učenicima je preko platforme poslana prezentacija izrađena u sklopu projekta.  Kroz prezentaciju učenici su saznali važne informacije o Crvenom križu u Hrvatskoj i svijetu, humanitarnoj pomoći, o počecima  Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, načelima prema kojima pokret djeluje te o nekim važnim datumima u povijesti Crvenog križa.

Učenici su odlično prihvatili provođenje sata, a posebno igranje on-line kvizova osmišljenih kao elektronska inačica radnih listića za ponavljanje gradiva. Za rješavanje kvizova bili su im potrebni mobilni uređaji ili tableti s instaliranim čitačem QR koda što se pokazalo i kao dobro rješenje u vrijeme održavanja nastave kroz virtualne učionice. Neki od učenika bili su posebno nadahnuti te su izradili i nekoliko crteža vezanih uz djelovanje Crvenog križa i volontera što nas je posebno oduševilo.

S početkom školske godine 2020./2021. članovi učeničkih skupina 'Mali humanitarko' iz partnerskih osnovnih škola organizirat će akcije prikupljanja rabljene odjeće i obuće u svojim školama koje su trebale biti održane u travnju 2020., ali su također  morale biti odgođene zbog epidemije koronavirusa COVID 19. Nakon prikupljanja učenici će sudjelovati i u radu gradskih društava Crvenog križa na svom području te će pomagati pri razvrstavanju i podjeli odjeće i obuće korisnicima Crvenog križa.

Provedba Sata odgoja za humanost u sklopu projekta 'Mali humanitarko' nastavit će se provoditi s novom generacijom petih razreda jer su mnogi nastavnici pokazali interes da se i druge učenike educira o radu Crvenog križa i humanitarnom pomaganju.

Projekt ‘Mali humanitarko’ odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škole Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.’

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.'

 

 

 

 

- veljača 2020. -

U osnovnim školama Ljudevita Modeca u Križevcima i Koprivnički Ivanec održane edukacije i radionice za izradu kasica

KOPRIVNICA/KRIŽEVCI – U sklopu projekta 'Mali humanitarko' kojeg provodi Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, u osnovnim školama Ljudevita Modeca u Križevcima i u Koprivničkom Ivancu, 26. i 27. veljače 2020. održane su edukacije za nove članove učeničkih skupina 'Mali humanitarko' koji su se u projekt priključili u novoj školskoj godini. Na edukaciji su učenicima predstavljene djelatnosti gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Đurđevac i Križevci, odnosno humanitarne aktivnosti koje provode na svom području kao što je rad socijalnih samoposluga, prikupljanje donacija, podjele paketa s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama te podjela odjeće i obuće njihovim korisnicima.

Saznali su i sve o počecima djelovanja Međunarodnog pokreta Crvenog križa u svijetu i u Hrvatskoj, važnim datumima u povijesti Crvenog križa, načelima po kojima djeluju sva društva te o važnosti humanitarnog pomaganja.

Nakon održane edukacije organizirana je radionica na kojoj su sudjelovali svi članovi učeničkih skupina 'Mali humanitarko', zajedno s njihovim voditeljima, a tijekom koje su izradili kasice za prikupljanje humanitarne pomoći. Bilo je tu mnoštvo ideja i radova te su tako nastale kasice u raznim oblicima, od kasica prasica, zečeva, pasa, pikachu-a pa čak i zmajeva čime su pokazali da njihovoj mašti i kreativnosti nema kraja.

Projekt ‘Mali humanitarko' odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

 

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

 

 

- prosinac 2019. -

Učenici Osnovne škole Koprivnički Ivanec sudjelovali na podjeli paketa korisnicima Socijalne samoposluge u GDCK Koprivnica​

KOPRIVNICA – U sklopu projekta 'Mali humanitarko' Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a prema planu rada i programu, članovi učeničkih skupina 'Mali humanitarko', sudjelovali su na podjeli paketa korisnicima Socijalne samoposluge koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica. Na akciji podjele sudjelovali su Patricija Milanović, Filip Mesar, Ena Vranešević, Lejla Krtanjek, Lucas Polak, Magdalena Vrabelj, Izidor Čoklica, Rea Damjanović, Rafael Balaško i Marijan Marić zajedno s njihovom voditeljicom Mateom Sodar.

Nakon što su prikupili oko 230 kilograma raznih namirnica na organiziranoj akciji u svojoj školi, učenici su imali prilike upoznati se s načinom rada Socijalne samoposluge i vidjeti kome i kako se dijele namirnice koje su prikupili. Cilj akcije je bio da se učenici aktivno uključe u rad Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica kako bi od malih nogu stekli dragocjeno iskustvo humanitarnog pomaganja.

Svi su se vrlo predano uključili u pakiranje paketa te na kraju zaključili da je baš dobar osjećaj kad učiniš dobro djelo i uistinu nekome pomogneš svojim dobrovoljnim radom.

Projekt ‘Mali humanitarko' odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

 

- prosinac 2019. -

Učenici Osnovne škole Koprivnički Ivanec prikupili više od 230 kilograma hrane i 85 komada higijenskih  potrepština

KOPRIVNICA – U sklopu projekta 'Mali humanitarko' Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a prema planu rada i programu, organizirana je humanitarna akcija prikupljanja donacija prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec u Kunovcu. Akciju su organizirali članovi učeničke skupine 'Mali humanitarko', Patricija Milanović, Filip Mesar, Ena Vranešević, Lejla Krtanjek, Lucas Polak, Magdalena Vrabelj, Izidor Čoklica, Rea Damjanović, Rafael Balaško i Marijan Marić zajedno s njihovom voditeljicom Mateom Sodar i u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica.

Učenici su vrlo uspješno organizirali i proveli akciju kojoj su se njihovi kolege i roditelji, a i nastavnici odazvali u velikom broju te je ukupno prikupljeno više od 230 kilograma raznih prehrambenih namirnica te 85 komada higijenskih potrepština. Sve što je prikupljeno dostavljeno je u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica gdje će biti podijeljeno korisnicima Socijalne samoposluge uoči blagdana.

 

Projekt ‘Mali humanitarko' odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

 

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

 

 

- rujan 2019.-

Članovi učeničkih skupina 'Mali humanitarko' obišli Edukacijski centar HCK u Zagrebu

KOPRIVNICA –  Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije je u utorak 24.9.2019. godine, u sklopu projekta 'Mali humanitarko', organiziralo posjet Edukacijskom centru HCK u Zagrebu za članove učeničkih skupina i njihove voditelje iz tri partnerske osnovne škole, Koprivnički Ivanec, Molve i Ljudevita Modeca, Križevci te suradnike i partnere u projektu.

U sklopu Edukacijskog centra Hrvatskog Crvenog križa nalazi se multimedijski, interaktivni edukativno-izložbeni prostor, pomno osmišljen i prilagođen djeci školskog uzrasta s didaktičkim materijalima i audio-vizualnim sustavom na kojemu su im prezentirani edukativni video i audio zapisi.

Kroz interaktivni i multimedijski edukativni sadržaj učenici su saznali sve o temama zdravstvenog odgoja, dobrovoljnom darivanju krvi, interventnim timovima Crvenog križa, aktivnostima koje se provode u kriznim situacijama, opasnostima na internetu, trgovanju ljudima, diskriminaciji, ovisnosti o alkoholu i drogama te o povijesti humanitarnih organizacija, osnivanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i istaknutim humanitarcima u povijesti.

Nositelj projekta 'Mali humanitarko' je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac te Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Osnovna škola Molve.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, na temelju provedenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije'.

 

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

'Ovaj program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske'

 

 

 

 

Održana Škola 'Mali humanitarko' za učenike iz triju osnovnih škola

 

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, organiziralo je školu 'Mali humanitarko' u Dječjem odmaralištu Grada Križevaca na Pagu za učenike, članove učeničkih skupina iz triju partnerskih osnovnih škola, kao jednu od aktivnosti u sklopu projekta 'Mali humanitarko'.

Škola 'Mali humanitarko' održana je od 26. do 30. kolovoza 2019. godine s ciljem da se učenike educira o Crvenom križu kao svjetskoj humanitarnoj organizaciji te o važnosti humanitarnog rada i volontiranja. Poticanjem na učenje o važnosti volonterskih aktivnosti i humanitarnom radu za članove „Malog humanitarka“, stavljen je naglasak na čvrstu vezu između humanitarnog rada i održivog razvoja koje su zalog za kvalitetnu budućnost.

U Školi 'Mali humanitarko' sudjelovalo je 15 učenika, po 5 iz svake partnerske škole, za koje su osmišljene radionice i edukacije, a održali su ih voditelji učeničkih skupina iz partnerskih osnovnih škola, zaposlenici gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Teme koje su obrađene bile su slijedeće: Rad i aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica predstavila je ravnateljica Adela Sočev, a Gradskog društva Crvenog križa Križevci, ravnateljica Đurđica Trbus. Osnovna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca, Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, Pravilnik o volontiranju HCK i Službu traženja predstavio je Zdravko Janković, suradnik u projektu i zaposlenik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Osnove Prve pomoći te Predrasude i diskriminaciju prezentirala je Mirela Paša, učiteljica iz Osnovne škole Molve i voditeljica učeničke skupine. Predstavljanje rada Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac i prezentaciju o Prevenciji nasilja i vršnjačkog pritiska među mladima održala je Ivana Kolar, učiteljica Osnovne škole Molve i predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac. Suzana Balić, učiteljica iz Osnovne škole Ljudevita Modeca, Križevci govorila je o Trgovanju ljudima, a ravnateljica Osnovne škole Koprivnički Ivanec, Kristina Furkes odradila je radionicu Emocije, znam im ime, kroz koju je učenicima na zanimljiv način predstavila razne emocije s kojima će se svi oni susresti tijekom života. Antonija Habajec, zaposlenica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta 'Mali humanitarko' učenicima je predstavila rad Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije projekt 'Mali humanitarko', sat odgoja za humanost koji je osmišljen u sklopu projekta, Zakon o volonterstvu i Etički kodeks volontera te prezentaciju o Prevenciji ovisnosti o alkoholu i drogama.

Osim održanih radionica učenici su imali slobodno vrijeme za druženje i kupanje, svi su tijekom vremena provedenog u Pagu stekli nove prijatelje, a to će im iskustvo također pomoći da postanu humanitarci i volonteri Crvenog križa kasnije u životu.

Nositelj projekta 'Mali humanitarko' je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac te Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Osnovna škola Molve.

Projekt financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, na temelju provedenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije'.

'Ovaj program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske'

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

 

- lipanj 2019.-

U sklopu programa'Mali humanitarko' osnovane učeničke skupine u osnovnim školama Koprivnički Ivanec, Molve i Ljudevita Modeca

KOPRIVNICA – U osnovnim školama Koprivnički Ivanec, Molve i Ljudevita Modeca, Križevci, osnovane su učeničke skupine u sklopu projekta 'Mali humanitarko'. Po pet učenika petih razreda iz svake partnerske osnovne škole u sklopu projekta odabrali su njihovi nastavnici za sudjelovanje u aktivnostima koje će se provoditi za vrijeme trajanja projekta' Mali humanitarko'.

Za učenike okupljene u skupinama „Mali humanitarko“, organizirat će se edukacije o  povijesti, djelatnostima i aktivnostima Crvenog križa kao vodećoj svjetskoj, humanitarnoj organizaciji, a educirati će ih se i o aktualnim temama kao što su opasnost na mrežnim stranicama, trgovanje ljudima, diskriminacija drugih i drugačijih. Učenici će pohađati Školu 'Malog humanitarka' koja će se održati na Pagu u trajanju od pet dana gdje će doznati više o pravima djece, važnosti dobrovoljnog rada, mogućnosti ekoloških humanitarnih akcija te saznati više o održivom razvoju. Nakon toga učenici će organizirati humanitarne akcije u školama na kojima će prikupljati prehrambene namirnice, higijenske potrepštine i odjeću, a sudjelovati će  i u radu gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac na način da će pomagati kod podjela paketa korisnicima ili sortiranja odjeće.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a financira ga Ured za udruge u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Partneri u projektu su Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac te Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Ljudevita Modeca, Križevci i Osnovna škola Molve.

Ciljevi projekta 'Mali humanitarko' su povećanje uloge Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja djece i mladih u području održivog razvoja Koprivničko-križevačke županije, osnaživanje partnerstva Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije sa školama i lokalnom zajednicom u podizanju svijesti o održivom razvoju te osmišljavanje metodike provedbe sata odgoja za humanost u sklopu građanskog odgoja kojim će se učenici odgajati i educirati o širini i važnosti humanitarnog pomaganja i dobrovoljnog rada.

 

'Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske'

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

- travanj 2019.-

Sudionici projekta 'Mali humanitarko' Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije posjetili Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj

KOPRIVNICA – Predstavnici Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, stručni suradnici i volonteri su od 24. do 26 travnja 2019. godine bili u posjetu Gradskom društvu Crvenog križa Rovinj kao primjeru dobre prakse. Posjet je organiziran u sklopu projekta 'Mali humanitarko' kojeg financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, na temelju provedenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije' i temeljem Odluke o financiranju projekata Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škole Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj posjetili smo kako bismo se upoznali s njihovim humanitarnim djelovanjem u zbrinjavanju socijalno potrebitog stanovništva što je uvelike povezano s ciljevima projekta 'Mali humanitarko' usmjerenima na edukaciju učenika o humanosti i volonterstvu. Za vrijeme posjete organizirana je i radionica za sve sudionike na kojoj su osmišljeni edukativni materijali za provedbu sata odgoja za humanost u sklopu građanskog odgoja koji će u svim petim razredima na području Koprivničko-križevačke županije provoditi stručni suradnik zaposlen na projektu. Izrađeni su i svi pripremni i popratni materijali za sve učitelje te kurikulum koji će se uvesti u školske kurikulume partnerskih škola. Osim navedenog osmišljen je sadržaj i izgled edukativnih brošura koje će se dijeliti učenicima petih razreda u partnerskim školama kao promotivni materijal.

Radionicu su vodili vanjski stručni suradnici Miroslav Kanisek, Goran Višak i Nikola Cik učitelji iz koprivničkih osnovnih škola 'Đuro Ester', 'Antun Nemčić Gostovinski' i 'Braća Radić', a na radionici su sudjelovali Adela Sočev, ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđica Trbus i Marina Perica, ravnateljice gradskih društava Crvenog križa Križevci i Đurđevac, djelatnici partnerskih osnovnih škola koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima, Dubravka Jaković, Đurđica Prlok i Vedrana Rađa te djelatnik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Zdravko Janković i djelatnica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Antonija Habajec.

'Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske'

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Antonija Habajec
Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije
 

 

-ožujak 2019.-

Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, odobrena su bespovratna financijska sredstva u iznosu od 499.169,50 kuna u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje za provedbu projekta 'Mali humanitarko'. Ukupna vrijednost projekta je 556.686,57 kuna od čega 57.517,07 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Ugovor o provođenju projekta 'Mali humanitarko' je 4.3.2019. u Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske potpisala Adela Sočev, ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Projekt je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga 'Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije' te je odobreno financiranje temeljem Odluke o financiranju projekata Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su Gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Osnovna škola Molve.

Ciljevi projekta 'Mali humanitarko' su povećanje uloge Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja djece i mladih u području održivog razvoja Koprivničko-križevačke županije, osnaživanje partnerstva Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije sa školama i lokalnom zajednicom u podizanju svijesti o održivom razvoju te osmišljavanje metodike provedbe sata odgoja za humanost u sklopu građanskog odgoja kojim će se učenici odgajati i educirati o širini i važnosti humanitarnog pomaganja i dobrovoljnog rada. U sklopu projekta zaposlen je stručni suradnik na projektu/koordinator projekta, koji će nakon izrade kompletnog sadržaja i potrebnih materijala u suradnji s partnerima i vanjskim suradnicima, obilaziti škole na području Koprivničko-križevačke županije te učenike svih petih razreda osnovnih škola učiti o humanitarnom pomaganju.

U sklopu projekta u planu su mnoge aktivnosti usmjerene edukaciji partnera i učenika. Jedna od aktivnosti je i posjet članova projektnog tima i vanjskih suradnika primjeru dobre prakse Gradskom društvu Crvenog križa Rovinj gdje će biti provedena radionica na kojoj će se osmisliti rad i djelovanje humanitarnih učeničkih skupina 'Mali humanitarko'.

U partnerskim školama osnovat će se učeničke skupine sa po 5 učenika za koje će se organizirati edukacije o  povijesti, djelatnostima i aktivnostima Crvenog križa te o aktualnim temama kao što su opasnost na mrežnim stranicama, trgovanje ljudima, diskriminacija drugih i drugačijih, a organizirat će se i posjet Edukacijskom centru Crvenog križa u Zagrebu. Svakoj školi biti će nabavljeno po jedno prijenosno računalo i jedan fotoaparat kako bi mogli voditi evidenciju i foto dokumentirati sve provedene aktivnosti.

Nakon što se oforme učeničke skupine u školama organizirat će se škola 'Malog humanitarka' na Pagu u trajanju od 5 dana, gdje će 15 učenika iz tri partnerske škole, proći edukaciju o Crvenom križu kao svjetskoj humanitarnoj organizaciji, doznati više o pravima djece, važnosti dobrovoljnog rada, mogućnosti ekoloških humanitarnih akcija te saznati više o održivom razvoju.

U sklopu projekta nabavit će se i službeno vozilo za provedbu aktivnosti te obilazak i edukaciju učenika svih petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije i triju gradova. Učenici će biti educirani o tome što je točno humanitarno pomaganje, humanitarna pomoć, na koji se način i što se sve može prikupljati, zašto je bitno prijaviti sve humanitarne akcije, odnosno o značaju humanitarnog pomaganja općenito te o važnosti volonterstva u prikupljanju humanitarne pomoći.

Nakon završenih edukacija u školama, članovi 'Malog humanitarka' uključit će se u aktivnosti vezane za humanitarno pomaganje koje provode gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac gdje će sudjelovati pri podjeli hrane, rabljene odjeće i sl. U svakoj od škola je u planu da se  jednom u polugodištu, održi po jedna akcija prikupljanja donacija, a jedna od akcija biti će ekološki usmjerena što će doprinijeti i održivom razvoju. Krajnji cilj školskih aktivnosti je odgajanje i uključivanje učenika u humanitarno djelovanje i volontiranje od malih nogu kako bi i kasnije kroz život bili osviješteni za socijalne probleme u društvu.

 

Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


ŠKOLSKA KUHINJA

Dokumenti škole

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju